pojemnik 3 piętrowy

PATELNIA STALOWA CYGAŃSKA 28CM RĄCZKA METALOWA

46,55 zł
Brutto *
  • Patelnia jest fabrycznie zabezpieczona olejem konserwującym.
  • Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
  • Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
  • Do zastosowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.
Ilość
Obecnie brak na stanie

PATELNIA STALOWA CYGAŃSKA 28CM nieprzywierająca ze stali węglowej z metalową rączką

⭐⭐⭐⭐⭐

Patelnia stalowa duża - 28cm

✅Patelnia pobielana starą metodą ogniową z 200 letnią tradycją.

Nie przywiera nic podczas smażenia

Można używać metalowych sztućców bez ryzyka uszkodzenia patelni.

Nadaje się na wszystkie kuchenki: gazowe, indukcyjne, elektryczne i ceramiczne

Bezpieczna w kontakcie z żywnością - nie zawiera żadnych sztucznych powłok wnikających w jedzenie dzięki czemu jest bezpieczna i zdrowa w użyciu.

Zakup na lata - użyta stal węglowa sprawia, że zahartowana patelnia jest niemal niezniszczalna. Żadne zarysowania nie wpływają na jej jakość i bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością

  • Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
  • Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.

INSTRUKCJA OBSŁUGI - HARTOWANIE PATELNI ZE STALI WĘGLOWEJ

Hartowanie wykonuje się tylko raz, jeszcze przed rozpoczęciem użytkowania patelni.

➡️ Należy pozbyć się fabrycznego oleju za pomocą gorącej wody bez detergentów. Zalej powierzchnię patelni wrzątkiem i pozostaw na pół godziny. Czynność powinno się wykonać minimum 2 razy. Po każdym takim cyklu wyszoruj dokładnie patelnię gąbką bez detergentów i dokładnie ją osusz.

➡️ Następnie patelnię ze stali należy WYPALIĆ, czyli:

  • Zasypujemy patelnię grubą solą, ok 1 cm. Patelnie wypalamy w wysokiej temperaturze, aż do chwili kiedy dno zbrązowieje. Następnie wysypujemy całą sól i wycieramy patelnię do sucha
  • Kolejnym krokiem jest zalanie patelni dużą ilości oleju (np. słonecznikowym, rzepakowym) i usmażenie na nich ziemniaków - Do tego tłuszczu wrzuć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki lub ich obierki. W chwili zarumienienia się ziemniaków zdejmij je z patelni za pomocą szumówki.  Czynność smażenia ziemniaków należy powtórz kilka razy, ale pamiętaj te ziemniaki nie nadają się do spożycia!
  • Wraz ze wzrostem temperatury olej zacznie dymić, a patelnia brązowieć, a nawet czarnieć- przebarwienia są normalnym a wręcz pożądanym zjawiskiem :)
  • Następnie z dużą ostrożnością zlej gorący olej ostudź patelnie i ręcznikiem papierowym wytrzyj ją do sucha
  • Kolejną czynnością jest natarcie patelni olejem spożywczym i odstawienie jej przynajmniej na jedną dobę.

W trakcie częstego używania patelnia cygańska zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające- choć na porządku może ona trochę przywierać.

✅Tak przygotowana do użytku patelnia cygańska jest niesamowicie trwała. Możesz więc bez obaw używać na niej ostrych sztućców i akcesoriów. Patelnia nie wpływa na smak, zapach i właściwości potraw, a smażona żywność nie przywiera do powierzchni. Smażenie na patelni cygańskiej jest wygodne i bezproblemowe. Podobnie jak łatwe jest utrzymanie jej w czystości – wystarczy po każdym użyciu dokładnie umyć, osuszyć i nałożyć nową cienką warstwę tłuszczu.

Zabiegi te, pozwolą Ci cieszyć się nieprzywierającą i nierdzawiącą patelnią przez wiele lat!

Opis

Średnica
28

Specyficzne kody