Informacja o sklepie
Plastikon S.C.Magazynowa 8
NIP 8210021277 REGON 710286449
08-110 SIEDLCE
Poland
Zadzwoń do nas: 782 983 484, (0-25) 644-85-71
Email us:
PATELNIA STALOWA CYGAŃSKA 28CM RĄCZKA METALOWA
- Patelnia jest fabrycznie zabezpieczona olejem konserwującym.
- Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
- Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
- Do zastosowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.
PATELNIA STALOWA CYGAŃSKA 28CM nieprzywierająca ze stali węglowej z metalową rączką
⭐⭐⭐⭐⭐
Patelnia stalowa duża - 28cm
✅Patelnia pobielana starą metodą ogniową z 200 letnią tradycją.
✅ Nie przywiera nic podczas smażenia
✅ Można używać metalowych sztućców bez ryzyka uszkodzenia patelni.
✅ Nadaje się na wszystkie kuchenki: gazowe, indukcyjne, elektryczne i ceramiczne
✅ Bezpieczna w kontakcie z żywnością - nie zawiera żadnych sztucznych powłok wnikających w jedzenie dzięki czemu jest bezpieczna i zdrowa w użyciu.
✅ Zakup na lata - użyta stal węglowa sprawia, że zahartowana patelnia jest niemal niezniszczalna. Żadne zarysowania nie wpływają na jej jakość i bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością
- Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
- Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
INSTRUKCJA OBSŁUGI - HARTOWANIE PATELNI ZE STALI WĘGLOWEJ
Hartowanie wykonuje się tylko raz, jeszcze przed rozpoczęciem użytkowania patelni.
➡️ Należy pozbyć się fabrycznego oleju za pomocą gorącej wody bez detergentów. Zalej powierzchnię patelni wrzątkiem i pozostaw na pół godziny. Czynność powinno się wykonać minimum 2 razy. Po każdym takim cyklu wyszoruj dokładnie patelnię gąbką bez detergentów i dokładnie ją osusz.
➡️ Następnie patelnię ze stali należy WYPALIĆ, czyli:
- Zasypujemy patelnię grubą solą, ok 1 cm. Patelnie wypalamy w wysokiej temperaturze, aż do chwili kiedy dno zbrązowieje. Następnie wysypujemy całą sól i wycieramy patelnię do sucha
- Kolejnym krokiem jest zalanie patelni dużą ilości oleju (np. słonecznikowym, rzepakowym) i usmażenie na nich ziemniaków - Do tego tłuszczu wrzuć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki lub ich obierki. W chwili zarumienienia się ziemniaków zdejmij je z patelni za pomocą szumówki. Czynność smażenia ziemniaków należy powtórz kilka razy, ale pamiętaj te ziemniaki nie nadają się do spożycia!
- Wraz ze wzrostem temperatury olej zacznie dymić, a patelnia brązowieć, a nawet czarnieć- przebarwienia są normalnym a wręcz pożądanym zjawiskiem :)
- Następnie z dużą ostrożnością zlej gorący olej ostudź patelnie i ręcznikiem papierowym wytrzyj ją do sucha
- Kolejną czynnością jest natarcie patelni olejem spożywczym i odstawienie jej przynajmniej na jedną dobę.
W trakcie częstego używania patelnia cygańska zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające- choć na porządku może ona trochę przywierać.
✅Tak przygotowana do użytku patelnia cygańska jest niesamowicie trwała. Możesz więc bez obaw używać na niej ostrych sztućców i akcesoriów. Patelnia nie wpływa na smak, zapach i właściwości potraw, a smażona żywność nie przywiera do powierzchni. Smażenie na patelni cygańskiej jest wygodne i bezproblemowe. Podobnie jak łatwe jest utrzymanie jej w czystości – wystarczy po każdym użyciu dokładnie umyć, osuszyć i nałożyć nową cienką warstwę tłuszczu.
Zabiegi te, pozwolą Ci cieszyć się nieprzywierającą i nierdzawiącą patelnią przez wiele lat!
Opis
- Średnica
- 28
Specyficzne kody