pojemnik 3 piętrowy

PATELNIA STALOWA 17CM cygańska PRODUKT POLSKI

38,98 zł
Brutto *
  • Patelnia jest fabrycznie zabezpieczona olejem konserwującym.
  • Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
  • Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
  • Do zastosowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.
Ilość
Obecnie brak na stanie

Patelnia stalowa 28cm

Patelnia pobielana starą metodą ogniową z 200 letnią tradycją.

Potrawy nie przywierają podczas smażenia.Można używać metalowych sztućców bez konsekwencji uszkodzenia patelni.

  • Patelnia jest fabrycznie zabezpieczona olejem konserwującym.
  • Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
  • Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
  • Do zastosowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.

INSTRUKCJA OBSŁUGI

Należy pozbyć się fabrycznego oleju za pomocą bardzo ciepłej wody bez detergentów. Czynność powinno się wykonać minimum 2 razy. Do mycie patelni możemy użyć gąbki. Po umyciu dokładnie ja osuszamy.

Przed pierwszym smażeniem należy patelnie WYPALIĆ

*Zasypujemy patelnię grubą solą, ok 1 cm. Patelnie wypalamy w wysokiej temperaturze, oż do chwili kiedy dno zbrązowieje. Następnie wysyp całą sól i wytrzyj do sucha patelnie

*Kolejnym krokiem jest zalanie patelni dużą ilości oleju (np słonecznikowy, rzepakowy). Podgrzewaj olej do temperatury: ok 150-180 stopni Celsjusza.

* Do tego tłuszczu wrzuć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki lub ich obierki. W chwili zarumienienia się ziemniaków zdejmij je z patelni za pomocą szumówki.  Czynność smażenia ziemniaków należy powtórz kilka razy. ALE PAMIĘTAJ IŻ TE ZIEMNIAKI NIE NADAJĄ SIĘ DO JEDZENIA

*Wraz ze wzrostem temperatury olej zacznie dymić, a patelnia brązowieć a nawet czarnieć- jest to normalne zjawisko.

* Następnie z dużą ostrożnością zlej gorący olej ostudź patelnie i ręcznikiem papierowym wytrzyj do sucha

* Kolejną czynnością jest natarcie patelni olejem spożywczym i odstawienie jej przynajmniej na jedną dobę.

W trakcie częstego używania patelnia cygańska zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające- choć na porządku może ona trochę przywierać.

DOBRA, STALOWA PATELNIA TO TAKA, KTÓRA W TRAKCIE UŻYTKOWANIA PRZEBARWI SIĘ !

ZMIANA KOLORU STALI JEST NORMALNĄ REAKCJĄ NA KONTAKT Z WYSOKĄ TEMPERATURĄ !

Patelnia stalowa powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed KAŻDYM UŻYCIEM !

* Po każdym użyciu patelnia powinna być:

- należy odczekać aż patelnia sama ostygnie

- należy umyć patelnie w gorącej wodze z małą ilością płynu do naczyń momencie gdy jest to bardzo konieczne. Chcąc się pozbyć osadu możesz użyć niezbyt ostrej ściereczki


*ZARAZ PO UŻYCIU I UMYCIU - WYSUSZ BARDZO DOKŁADNIE PATELNIĘ RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM

* NA KONIEC DELIKATNIE NATRZYJ OLEJEM SPOŻYWCZYM, aż do następnego smażenia

ŹLE KONSERWOWANA PATELNIA, DOPROWADZONA DO ZERDZEWIENIA - NIE PODLEGA REKLAMACJI

ZERDZEWIENIE PATELNI - NIE JEST WADĄ PATELNI LECZ ZŁEGO WYPALANIA, UŻYTKOWANIA I KONSERWACJI

Opis

Średnica
17

Specyficzne kody