Informacja o sklepie
Plastikon S.C.Magazynowa 8
NIP 8210021277 REGON 710286449
08-110 SIEDLCE
Poland
Zadzwoń do nas: 782 983 484, (0-25) 644-85-71
Email us:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
PATELNIA STALOWA 17CM cygańska PRODUKT POLSKI
- Patelnia jest fabrycznie zabezpieczona olejem konserwującym.
- Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
- Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
- Do zastosowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.
Patelnia stalowa 28cm
Patelnia pobielana starą metodą ogniową z 200 letnią tradycją.
Potrawy nie przywierają podczas smażenia.Można używać metalowych sztućców bez konsekwencji uszkodzenia patelni.
- Patelnia jest fabrycznie zabezpieczona olejem konserwującym.
- Przed pierwszym użyciem patelnię należy zahartować, zgodnie z instrukcją przyklejoną do rączki.
- Po użyciu patelnię wysuszyć i natłuścić olejem jadalnym.
- Do zastosowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Należy pozbyć się fabrycznego oleju za pomocą bardzo ciepłej wody bez detergentów. Czynność powinno się wykonać minimum 2 razy. Do mycie patelni możemy użyć gąbki. Po umyciu dokładnie ja osuszamy.
Przed pierwszym smażeniem należy patelnie WYPALIĆ
*Zasypujemy patelnię grubą solą, ok 1 cm. Patelnie wypalamy w wysokiej temperaturze, oż do chwili kiedy dno zbrązowieje. Następnie wysyp całą sól i wytrzyj do sucha patelnie
*Kolejnym krokiem jest zalanie patelni dużą ilości oleju (np słonecznikowy, rzepakowy). Podgrzewaj olej do temperatury: ok 150-180 stopni Celsjusza.
* Do tego tłuszczu wrzuć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki lub ich obierki. W chwili zarumienienia się ziemniaków zdejmij je z patelni za pomocą szumówki. Czynność smażenia ziemniaków należy powtórz kilka razy. ALE PAMIĘTAJ IŻ TE ZIEMNIAKI NIE NADAJĄ SIĘ DO JEDZENIA
*Wraz ze wzrostem temperatury olej zacznie dymić, a patelnia brązowieć a nawet czarnieć- jest to normalne zjawisko.
* Następnie z dużą ostrożnością zlej gorący olej ostudź patelnie i ręcznikiem papierowym wytrzyj do sucha
* Kolejną czynnością jest natarcie patelni olejem spożywczym i odstawienie jej przynajmniej na jedną dobę.
W trakcie częstego używania patelnia cygańska zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające- choć na porządku może ona trochę przywierać.
DOBRA, STALOWA PATELNIA TO TAKA, KTÓRA W TRAKCIE UŻYTKOWANIA PRZEBARWI SIĘ !
ZMIANA KOLORU STALI JEST NORMALNĄ REAKCJĄ NA KONTAKT Z WYSOKĄ TEMPERATURĄ !
Patelnia stalowa powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed KAŻDYM UŻYCIEM !
* Po każdym użyciu patelnia powinna być:
- należy odczekać aż patelnia sama ostygnie
- należy umyć patelnie w gorącej wodze z małą ilością płynu do naczyń momencie gdy jest to bardzo konieczne. Chcąc się pozbyć osadu możesz użyć niezbyt ostrej ściereczki
*ZARAZ PO UŻYCIU I UMYCIU - WYSUSZ BARDZO DOKŁADNIE PATELNIĘ RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM
* NA KONIEC DELIKATNIE NATRZYJ OLEJEM SPOŻYWCZYM, aż do następnego smażenia
ŹLE KONSERWOWANA PATELNIA, DOPROWADZONA DO ZERDZEWIENIA - NIE PODLEGA REKLAMACJI
ZERDZEWIENIE PATELNI - NIE JEST WADĄ PATELNI LECZ ZŁEGO WYPALANIA, UŻYTKOWANIA I KONSERWACJI
Opis
- Średnica
- 17
Specyficzne kody